Zázračná krajina s názvom

alebo aký je príbeh Čučoriedkova? 

Poznáte ten pocit, keď máte od čučoriedok sfarbené celé ústa a vôbec Vám to neprekáža, pretože ste si práve pochutnali na ovocí plnom vitamínov? Nie? Tak to prichádzate naozaj o veľa! Malé, modro-fialové bobuľky s lahodnou chuťou sú vynikajúce čerstvé, zavárané, sušené ale aj ako súčasť rôznych cukroviniek či koláčov. A vedeli ste o tom, že sa pestujú aj na Slovensku a môžete si tak vychutnať slovenské čučoriedky dopestované bez použitia chémie a pesticídov v BIO kvalite? Kvalitné slovenské čučoriedky sa na trh dostávajú pod výstižnou značkou Čučoriedkovo.

       

Príbeh o vzniku Čučoriedkova a pestovaní čučoriedok nám rozpovedala zakladateľka a majiteľka Čučoriedkova Mgr. Barbora Figľušová:

„V roku 2002 sa moji rodičia rozhodli využiť veľkú časť pôdy okolo našej vtedy - ešte- chaty dnes už rodinného sídla a zasadili prvé kríky. Zo začiatku sa moji rodičia stretávali s minimálnou podporou, napriek tomu boli nadšení a zapálení pre niečo nové, pre niečo iné a najmä pre niečo čo v našom regióne nebolo – začali s vysádzaním čučoriedky chocholíkatej a s láskou sadili každý jeden krík. Po troch rokoch, keď sa čučoriedky začali odmeňovať prostredníctvom svojich plodov sme začali skúšať vyrábať rôzne domáce produkty. Keďže moja maminka je veľká gazdinka skúšala variť lekváre, sirupy, zavárala kompóty a vypekala koláče od výmyslu sveta. Výrobe produktov sa venujeme do dnes. Samotný názov ČUČORIEDKOVO vznikol v lete v roku 2015. Dlho som rozmýšľať nemusela, keďže som nadchnutá pre tradície a slovenské pomenovania, tak do úvahy pripadal len jeden jediný názov, ktorý pomenúva krajinu kde rastú čučoriedky a všetko je v nej čučoriedkovo-čučoriedkové.“

Aké sú čučoriedky plodiny čo sa týka náročnosti na pestovanie a celkovú starostlivosť?

„Čučoriedka chocholíkatá je náročná na starostlivosť a poveternostné podmienky – tie najviac ovplyvňujú úrodu. Práca s čučoriedkami začína od skorej jari starostlivosťou o kríky: strihanie, ručné pretrhávanie buriny, prihnojovanie, zavážanie štiepkou a končí v neskorej jeseni. Samotné strihanie je náročné. Každý krík si vyžaduje dôkladnú prehliadku a odstránenie prestarnutých časti rastliny a zároveň nadbytočných výhonkov, aby nedošlo k vysileniu rastliny tzv. preplodovaním. Po strihaní nasleduje prihnojovanie – hnojíme výlučne prírodným hnojivom, čím sa líšime od konkurencie :) Dbámee na hrúbku vrstvy štiepky/hrabanky okolo rastlín (čo má veľký vplyv na udržanie kyslosti pôdy a rovnomerného udržania vlahy aj počas vegetácie). Dôležité je odstraňovanie buriny počas celého vegetačného obdobia. Vzhľadom k tomu, že čučoriedky majú plytko koreňový systém, vytrhávanie robíme bez použitia chemických prípravkov - ručne, aby nedošlo k jeho poškodeniu. Veľkou podporou a odbornou pomocou nám je Ing. Šimala, ktorý je v tejto oblasti odborník na vysokej úrovni. Čučoriedky v čerstvom stave sa tešia veľkej obľube. Postupné dozrievanie 8 odrôd poskytuje čerstvé plody od júla do konca septembra, ale to len za predpokladu, že nás počas sezóny neprekvapia krupy a nálety vtáctva.“

              

Zdroj informácií a fotografií: Mgr. Barbora Figľušová, Čučoriedkovo