Chutné, zdravé, bezlepkové...

To sú slovenské výrobky od spoločnosti Happylife

Spoločnosť Happylife píše svoju históriu od roku 2006. O jej vzniku hovorí Ing. Peter Malgot, výrobný riaditeľ: „Keď som zavesil na klinec výrobu syrových korbáčikov a akosi plynule, riadený životom som vplával do technológie výroby biopotravín, vznikla firma Happylife. V roku 2009 sa ku mne pridalo ešte pár pracovitých rúk a Happylife s.r.o., ako rodinná firma, naštartovala svoju éru výroby a veľkoobchodu biopotravín.“ Ako vznikol nápad venovať sa produkcií slovenských výrobkov zapadajúcich do zdravého životného štýlu?„Poviem to veľmi jednoducho: vyrobili sme si to, čo chýbalo nám i deťom: zdravú potravinu, ktorú môže zjesť dieťa, dospelák či človek s potravinovou alergiou bez toho, aby mal zdravotné problémy – práve naopak, aby ho to posilnilo. Veď sme odrazom toho, čo jeme,“ vysvetľuje vznik myšlienky pán Malgot.

„Naším snom je, aby sme mohli vyrábať konečne z plodov, urodených na slovenských poliach a záhradách a našli si svoje miesto v rodinách ako kvalitná dobrota, ktorá telo nedevastuje, ale práve naopak, harmonizuje svojim zložením i chuťou“

„Biovýroba má svoje nuansy a nie sú ňou len prísne kontroly kvality vstupných surovín a celého procesu výroby. Keď vás uchváti takéto tvorenie, ešte intenzívnejšie začnete rešpektovať prírodu a jej nepísané pravidlá a naučíte sa viac si ctiť múdrosť predkov a tradícií. Podľa toho, aký výrobok si maškrtník u nás vyberie vieme, čo si jeho telo žiada, aby fungovalo harmonicky. Táto jedlá aromaterapia je neskutočná, funguje stopercentne.“

Výrobný riaditeľ Happylife objasnil aj fungovanie trhu v oblasti biopotravín na Slovensku: „Na jednej strane nás teší fakt, že sa ľudia zaujímajú  viac o to, čo jedia, čo dajú jesť svojim deťom a ako to bude vplývať na ich organizmus. Na strane druhej máme skúsenosť, že bežní ľudia nevedia čítať obal produktov a jednoducho im postačí, že na obale nájdu označenie RAW (surový prirodzený stav), pritom po pozornom preštudovaní zloženia by prišli na to, že sa jedná len o marketingový ťah a so zdravým produktom to nemá nič spoločné. Kvalitná tyčinka v RAWBIO kvalite nemôže byť lacná, keď len vstupné suroviny určené na jej prípravu sú dosť vysokou nákladovou položkou práve kvôli precíznosti ich výberu a čistote. A takto sa kazí biotrh aj na Slovensku úplne bežne. Napriek tomu, že biotrh na Slovensku je svojím rozvojom ďaleko pozadu oproti našim susedom, verím, že možno už aj vďaka mladým generáciám Slovákov sa bude našej krajine pestovateľsky a výrobne dariť lepšie. Tí mladí ľudkovia sú iní, majú dravosť, chuť a konzumný spôsob života im vonia menej, chcú experimentovať a tvoriť. Tento postoj sa mi páči a sledujem to aj u našich detí. Sme radi, keď sa rady výrobcov v biokvalite rozširujú. Keď sme začínali, bolo nás na Slovensku žalostne málo, možno dvaja. Teraz je nás o čosi viac a verím, že tento trend nárastu bude aj naďalej pokračovať.“

Sortiment a zloženie výrobkov

Výrobky zo sortimentu spoločnosti Happylife sú prirodzene bezlepkové, neobsahujú laktózu, pridaný cukor, konzervačné látky či farbivá. Na ich prípravu sú výrobcovia nútení používať na 90% dodávateľské zdroje zo zahraničia: „Budeme veľmi radi, keď sa surovinové zdroje pre našu výrobu na Slovensku posilnia a sprístupnia. Žiaľ, nová doba biopestovania ovocia a zeleniny je na Slovensku ešte v štádiu rozvoja. Pestovatelia, ktorých sme oslovili, neboli schopní pokryť naše potreby celoročne tak, ako by sme potrebovali. Úplne chápeme, že farmičky v tomto štádiu poskytujú lokálne čerstvé plody záujemcom a kapacitne sušiť prebytky nestíhajú. Možno o niekoľko rokov bude situácia aj u nás iná. Radi by sme tvorili konečne z našich slovenských zdrojov. Bolo by to pre výrobu biopotravín pre slovenský trh ešte výživnejšie.“

Prvým bezkonkurenčným produktom celosvetovo sú BIO Babičkine pohánkové oblátky. Sú unikátne tým, že sú prirodzene bezlepkové vďaka plodine, z ktorej sú vyrábané: pohánka. Ďalším produktom, ktorý sa zatiaľ z hľadiska zloženia nedá porovnať so žiadnym produktom v Európe, sú BIO HAPPYLIFE coco bar tyčinky. Prvenstvo i cenu Rawfestu za jedinečný produkt si Happylife drží aj v oblasti výroby raw tyčiniek – spoločnosť bola prvým výrobcom raw tyčiniek Happybar v bio kvalitne na Slovensku. 

   
Happylife má v súčasnosti v ponuke niekoľko výrobkových radov, každý je budovaný na inej báze a plní svoju úlohu v radoch biopotravín: 

 

· Chrumkavé BIO BABIČKINE POHÁNKOVÉ OBLÁTKY sladkej i slanej chuti s jedinečným zložením. Najobľúbenejšími príchuťami sú: vanilkovo-orechové, kokosovo-badiánové, jablkovo-škoricové, viaczrnné a paradajkové s bazalkou.

· BIO & RAW Tyčinky HAPPYLIFE vyrobené zo sušeného ovocia a orechov sú s

kvelým spoločníkom na desiate,cesty, či športovanie. Môžu si ich vychutnať vegetariáni, vegáni, vitariáni ale i celiatici. Táto rada si našla svojich fanúšikov vďaka tradičným surovinám ako sú slivka, jablko, hruška, ríbezle, nájdete ich aj v kombinácii s jedlým konope. Sú koncipované podľa princípov tradície, ktorá podporuje myšlienku, že ľudia by mali jesť plodiny, ktoré rastú v ich okolí, pretože plnohodnotne podporujú energetickú rovnováhu ich tiel. 

· Ručne robené Bio kokosové tyčinky HAPPYLIFE COCO BAR sú najmladším členom produktovej rodiny. Čisté i v kombinácii s hroznom, kakaovými bôbmi a rakytníkom sú nezabudnuteľnou pochúťkou veľkých aj malých milovníkov kokosu. 

· Ručne vyrábané bio čokolády HAPPYLIFE CHOCO si získavajú srdcia tých, čo majú radi skutočnú horkú čokoládu. Sú vyrobené bez mliečnych zložiek, sójového lecitínu a konzumenti si môžu vychutnať buď čistú 80%-nú čokoládu alebo 60-65%-nú čokoládu v kombinácii s netradičnou chuťou ríbezle, moruše, rakytníka, čerešne a mandlí.

Ako vznikajú nové produkty? 

Pri tvorbe nových výrobkov a príchutí vychádzajú výrobcovia v prvom rade z pocitov, chuti a skúmania ako funguje príroda, teda ktorá surovina ktorú podporuje alebo naopak, pôsobí na ňu disharmonicky. Výraznou inšpiráciou je tiež náhľad do slovenskej kuchyne, záhrad a sadov. Dôležitou podmienkou pri výrobe je, aby boli všetky suroviny čisté, v biokvalite a bez aditív (=prímesy). Zámerom spoločnosti je, aby výrobky mohol jesť naozaj každý, kto na ne dostane chuť. Podstatné sú aj názory klientov a zamestnancov spoločnosti, čo by v sortimente uvítali a čo im na trhu chýba. Poslednou zložkou pri tvorbe nových produktov je pekná tvorivá práca, pri ktorej sa dolaďujú jednotlivé ingrediencie, chute a spustí sa lavína ochutnávok. Ochutnávajú všetci – zamestnanci vo výrobnej prevádzke, veľkoobchode, priatelia, škôlkari, ale aj obchodní partneri, ktorí do spoločnosti zavítajú. , čo by v sortimente uvítali a rovnako aj zamestnancov spoločnosti.

Pri otázke týkajúcej sa najbližších cieľov spoločnosti pán Malgot rozpovie plány: „Produktová rodina našich oblátok, tyčiniek a čokolád sa rozrastá o nové príchute postupne, čakajú na svoje uvedenie na trh v správnom čase. Inak ľuďom chutí v zime, inak na jar, keď ich to prirodzene vedie k očiste organizmu a príjmu čistých potravín. V blízkej budúcnosti pribudnú nové príchute z bio kokosových tyčiniek a z bio čokolád. Aktuálne pracujeme na rozšírení nášho sortimentu o slané pečivo v biokvalite v podobe tyčiniek a plátkov na báze špaldy, pohánky a raže. Absolútnou novinkou, ktorú predávame ešte len pár dní, sú Happylife Bio cestoviny, vyrábané z 5 druhov múky (špaldové, pohánkovo-špaldové, ražné celozrnné, pšeničné celozrnné a špaldové celozrnné) v 5 tvaroch: špirály, fliačky, niťovky, veľké kolienka a široké rezance. Okrem toho intenzívne pracujeme na príprave modernizácie našej výrobnej prevádzky, vďaka ktorej si budú môcť naše produkty nájsť cestu k svojim fanúšikom v nových podobách.“

Text: Ing. Peter Malgot, Martina Ščepánová, Ing. Michaela Krajčíková 
Foto: Happylife so súhlasom Martiny Ščepánovej

 

Mohlo by Vás zaujímať: 

V ponuke slovenské výrobky

(aj Happylife)

Ovocné a zeleninové šťavy GoGusto

Zázračné Čučoriedkovo