Výrazná chuť, priaznivé účinky na zdravie a kvalitná slovenská produkcia

Jednoducho: Chilli Košice

Kto stojí za značkou Chilli Košice? Partia kamarátov a kolegov, ktorí obľubujú pikantné jedlá a zdravé, prírodné kulinárske produkty. „Je komplikované dostať sa k takýmto produktom, buď z dôvodu ceny alebo nedostatku na trhu. Tak sme si povedali, že si skúsime dopestovať chilli sami. Začali sme v roku 2013, tohtoročná sezóna bola už štvrtá v poradí,“ hovorí o myšlienke vyrábať slovenské chilli produkty jeden zo zakladateľov značky Chilli Košice a ďalej pokračuje: „veľa známych nás oslovovalo ohľadom dodania papričiek, omáčok a korenia z chilli. Rozhodli sme sa preto, že investujeme do technológie a vypestujeme toľko papričiek, aby sme pokryli všetky požiadavky našich známych.“ Víziou zakladateľov je preto vypestovať a spracovať toľko chilli papričiek, aby bol pokrytý dopyt ľudí zapálených pre konzumáciu chilli produktov. Najmä tých ľudí, ktorí si nemôžu chilli dopestovať z rôznych dôvodov doma. „K chilli nás priviedol náš starší kolega, ktorý prvý doniesol a nasadil papričky v kancelárií. Prvá úroda nás milo prekvapila. A tak sme na ďalší rok vysadili inú odrodu a začali sme experimentovať,“ objasňujú začiatky chilli ošiaľu zakladatelia.

V sortimente Chilli Košice v súčasnosti nájdete základné produkty Chilli omáčka, Chilli korenieChilli olivový olej. Novým „vedľajším“ produktom je Chilli olivový olej s cesnakom. Chilli nadšenci plánujú v budúcnosti rozšíriť sortiment modifikáciou receptúr pôvodných produktov. „Všetky tieto produkty môžeme s hrdosťou označiť ako BIO, bez postrekov a iných chemikálií. Aj cesnak, ktorý pridávame do chilli oleja, je pestovaný v okolí Vranova nad Topľou a je to pôvodná šľachtená slovenská odroda,“ hovorí hrdo Marek. Aj ostatné suroviny, ktoré sú potrebné pri výrobe, majú slovenský pôvod (okrem olivového oleja, z pochopiteľných dôvodov): „Chilli si pestujeme sami, aby sme vedeli, čo dávame do našich produktov. Ďalšími používanými ingredienciami sú napríklad soľ, olivový olej a už vyššie spomínaný cesnak. V rámci výroby samotných produktov sme zásadne proti používaniu aróm, konzervantov a podobnej chémie. Používame výhradne BIO chilli, ktoré si sami dopestujeme. Niektoré suroviny, ktoré plánujeme v budúcnosti používať pri výrobe, budú získavané od osvedčených pestovateľov, s ktorými už máme skúsenosti.“ Výroba neochutenej (extra silnej) chilli omáčky je podľa producentov veľmi jednoduchá a jej trvácnosť je 2-3 roky. Existujú však aj dochucované omáčky, kde tvoria základ chute napríklad paradajky, maliny, slivky, cibuľa a iné suroviny. Pri otázke týkajúcej sa „naj“ produktu sa Ondrej zamyslí: „Keďže máme len tri základné produkty, je ťažko sa rozhodnúť, ktorý je ten naj. Každý je vhodný na niečo iné. Napríklad omáčka je výborná ku klobáske, slaninke, nachos a iným pochutinám. Taktiež odporúčame pridávať do dresingov, horčice, kečupu a pod. Chilli korenie je zase vhodné na varenie, do omáčok, gulášov, držkovej alebo len tak poprášiť chlebík. Pre šikovné gazdiné aj do pečenia. Chilli olej je určený na studenú kuchyňu, napríklad do šalátov, carpaccio, cestoviny, ale aj na  čerstvý steak, pizzu a podobne.“

Kde si môžu záujemcovia slovenské chilli výrobky zakúpiť? „O predaji našich produktov sa nadšenci a známi dozvedia prostredníctvom FB ako aj referencií spokojných zákazníkov. Naše produkty si môžu objednať prostredníctvom emailu, eshop ani kamennú predajňu nemáme.“

Aké sú najbližšie ciele aktívnych chilli chlapcov? „Ďalšiu sezónu by sme radi rozšírili náš sortiment chilli omáčok o rôzne príchute a možno skúsime aj chutney. Celý proces zaradenia nového produktu do portfólia je však veľmi dlhý – výber, pestovanie, ochutnávky.. Výsledný produkt, ktorý ponúkneme, musí byť chutný a kvalitný,“ končí rozprávanie chilli príbehu Róbert.

Prečo by mali ľudia konzumovať chilli? Chilli má vo všeobecnosti silne pozitívne vlastnosti pre ľudský organizmus. Obsahuje veľa vitamínov (A, B, C, E, K), ale aj železo, vápnik, horčík a vlákninu. Je prevenciou proti kardiovaskulárnym problémom, rakovine, cukrovke, astme, migréne, reume a depresii. Pridaním do hlavného jedla je vhodné ako doplnok chudnutia a zdravého životného štýlu.        

Za informácie o vzniku značky Chilli Košice a poskytnutie fotografií veľmi pekne ďakujeme zakladateľom – Marekovi Čopjakovi, Ondrejovi Látkovi a Robertovi Valenčákovi. Prajeme rastúci počet chilli konzumentov a množstvo nápadov na chutné a kvalitné produkty.