Slovenská zmrzlináreň priniesla do Bratislavy kúsok Talianska

Tí, ktorí žijú v Bratislave, ju určite poznajú. Tí, ktorí sa chystajú do hlavného mesta na výlet, by si ju mali pridať na zoznam miest, ktoré jednoznačne navštíviť. KOUN. Rodinná zmrzlináreň, spoločnosťou Ryanair zaradená medzi najlepšie v Európe. Vyznačuje sa láskou ku kvalite, preferuje poctivé suroviny a zákazníkom ponúka len to najlepšie. Denne vyrába čerstvé „gelato“ kombinovaním lokálnych slovenských a pravých talianskych surovín.

Ako sa začal písať príbeh KOUN?

KOUN to je mladá dievčina Barbara Szalaiová. Jej vysnívaný svet. “Inšpirovala ma jedna relácia v televízii, už tomu budú skoro štyri roky,” hovorí zmrzlinárka, ktorá zbierala vedomosti o tomto remesle, ale i skúsenosti na “zmrzlinovej” univerzite v Taliansku (Carpigiani Gelato University). Znie to rozprávkovo, no v skutočnosti ide o seriózne štúdium. „Najzaujímavejší pre mňa bol fakt, že sme začali s matematikou a chémiou. Nemyslela som si, že to bude až také dôležité pri výrobe zmrzliny, ale je. Správny pomer a kalkulácia surovín je základ.”

   

Nadchnutá televíznou reláciou, vyškolená v Taliansku, Barbara sa našla v roli úspešnej zmrzlinárky. „Svoju prácu by som nemenila, veľmi ma baví a napĺňa.“

Jedno poctivé gelato, prosím!

Pre laika môže byť pojem gelato neznámy. „Gelato je talianska zmrzlina, teplejšia v ústach. Obsahuje menej smotany, menej tuku a menej vzduchu, preto je hutnejšia. Spôsob podávania je tiež iný, tzv. spatulami (špachtľami).”

V KOUNe neholdujú umelým prísadám, pri výrobe používajú kvalitné suroviny od overených dodávateľov. “Lokálne používame mlieko, smotanu a ovocie. Ostatné suroviny dovážame z Talianska, dokonca aj kelímky.” Doposiaľ vytvorili viac ako 150 rôznych príchutí gelata. “Inšpirujeme sa v Taliansku, cestovaním, čítaním a skúšaním. Inšpirujú nás naši zákazníci, priatelia, ale aj zamestnanci. Som hrdá na všetky príchute, lebo sú kvalitné a poctivé. Radi sa však hráme s bylinkami a netradičnými kombináciami.“

Samotná výroba gelata zaberie niekoľko minút, príprava je však oveľa zdĺhavejšia, hlavne čo sa týka čistenia ovocia a odšťavovania. “Zmrzlina sa u nás pripravuje od rána do večera. V ponuke máme denne 2x8 príchutí.“

Trendy v čarovnom svete zmrzlín a gelát

Tak ako vo všetkom, aj pri zmrzlinách sa menia trendy. Barbara návštevuje veľtrhy v Taliansku a podľa jej slov, horúcou novinkou je čierna zmrzlina a tmavé kornútky. Tie v KOUNe síce nenájdeme, ale medzi najpopulárnejšie v zmrzlinárni momentálne patria kombinácie ruža-liči-maliny, mint-chocolate chips, nugát, ricotta s karamelizovanými figami, lesné plody s rukolou.

My by sme sa hneď dali pozvať aspoň na jednu „spatulu gelata“. A čo vy?

  


Text: Ing. Michaela Krajčíková, Barbara Szalaiová

Foto: Archív KOUN