Prvý slovenský sajder Jablčnô

Firma Jablčnô funguje na trhu viac ako 3 roky. Od nápadu k samotnému komerčnému predaju však výrobcovia prešli dlhšou cestou, ich život ovplyvňujú jabĺčka už takmer 4 roky. Firma si za toto obdobie prešla rôznym vývojom. Pred dvoma rokmi vstúpili do Jablčna investori Miroslav Privrel a Marek Haverla, ktorí pomohli vybudovať „jablčný sen“ do súčasnej podoby. Dôležitým míľnikom na ceste za týmto snom bolo presťahovanie zakladateľov zo Svätého Jura do Kravian nad Dunajom. Práve tu sa nachádzajú jabloňové sady, v ktorých sa rodia jabĺčka spracované do nápojov Jablčnô. 

     

„Cider som prvýkrát ochutnal v Londýne. Odtiaľ vzišla aj prvotná myšlienka k výrobe, kedže na Slovensku sa vtedy nevyrábal. Na stretávke zo strednej školy sme si potom s Michaelom Jurkovičom povedali, že to skúsime a uvidíme, ako nám to pôjde. A išlo nám to celkom dobre. Na začiatku roku 2013 sa nám podarilo vyrobiť prvý slovenský cider, ktorý sme nazvali, po našom, po slovensky - sajder. Ľuďom chutil, no neskôr chceli aj nealko verziu,“ hovorí o vzniku prvého slovenského sajderu spoluzakladateľ značky Jablčnô Michal Slovák a ďalej pokračuje: „nealko pivo nikdy nebude také ako skutočné pivo. Ani náš sajder by nebol taký, aký by mal v nealko verzií byť. Preto sme sa rozhodli vyrobiť úplne nový nealkoholický nápoj z jablkovej šťavy, z ktorej vyrábame aj sajder. Pridali sme však bylinky a vzniklo Jablčnô NIEALKO.“ 

Nápoje sú vyrábané z jabĺk dopestovaných vo vlastných jabloňových sadoch, výrobcovia tak majú kontrolu nad surovinou hneď od začiatku pestovania a  vedia sa za jej kvalitu zaručiť. " Vyrábame vždy z čistej jablkovej šťavy a nie z koncentrátu. Tomu sme sa snažili pri výrobe vyhnúť. V našich nápojoch nenájdete ani arómy či umelé konzervanty. Pri oboch nápojoch sa výrobný proces líši. Niealko vieme vyrobiť za jeden deň, príprava sajderu trvá aj mesiac. Jabĺčka sa najprv dávajú kvasiť, kvas potom zreje, spracujeme ho a až potom plníme do fliaš. Pre Niealko je maceráciou pripravovaný bylinkový odvar, ktorý sa neskôr mieša s jablkovou šťavou. Podobne sa pripravuje aj náš nový nápoj Tonyk,“ vysvetľuje výrobný proces jablkových nápojov Michal.

            

Výrobcovia sa pri tom snažia o neustále zlepšenia, prinášajú do výrobného procesu oveľa viac ako prikazujú normy, výrobné procesy prebiehajú čo najšetrnejšie: „Tým, že vyrábame z čistej jablkovej šťavy a nie z koncentrátu, zachovávajú si naše nápoje aj vitamíny či enzýmy. Jedným z nich je napríklad peptín, ktorý je výborný na trávenie.“

Aký je rozdiel medzi Jablčnôm a inými, konkurenčnými nápojmi? Už na začiatku založenia firmy sme si dali predsavzatie: vyrobiť taký sajder, aký ešte nikto nepil. Vyhovieť každému sa nedá, ale byť originálny, bolo vždy naše heslo. Naše nápoje sú teda iné ako konkurenčné a nepokopírujú. Vďaka kvalitnej technológií je výsledná kvalita nápojov oveľa vyššia. Máme aj osobitý prístup k surovine v podobe vlastných jabloňových sadov. A, ako som už spomínal, nevyrábame z koncentrátu. To je oproti iným nápojom ten najvýraznejší rozdiel, ktorý je citeľný nielen v kvalite, ale aj chuti.“

„Rovnako ako by nikto nešetrili na svojej rodine, ani my nešetríme na našich zákazníkoch. Snažíme sa pre nich vyrábať najlepšie ako vieme, k čomu patrí aj kvalitná technológia"

          

Nápoje zo sortimentu Jablčnô si zákazníci môžu zakúpiť vo viac ako 150-tich predajniach po celom Slovensku. Záujem o súčasné produkty je vyrovnaný – ľudia pri tom často nehľadia tak na chuť, ako na samotnú kvalitu nápojov. Novinkou spoločnosti je jablkový Tonyk, ktorý je v súčasnosti najobľúbnejším nápojom samotného spoluzakladateľa Michala Slováka. Ide o prvý slovenský jablkový Tonyk. Obsahuje kombináciu chinínu a jablkovej šťavy, ktorá má priam až citrusovú chuť a príjemnú kvetinovú arómu. Je bez pridaného cukru, nie presladený, ale správne horký. Najvýraznejší je práve svojou farbou. Výrobcovia ho totiž pripravili v čiernom šate, aby ho spotrebitelia nikdy medzi tonikmi neprehliadli. Nazvali ho Tonyk s tvrdým Y- na základe pravidla "píš ako počuješ".

             

Aktuálne sú v príprave ďalšie 3 nové produkty, ktoré rozšíria rodinu Jablčnô, výrobcovia sa zatiaľ rozhodujú, v akej postupnosti ich uvedú na trh. Na prvý produkt sa záujemcovia môžu tešiť už v novembri.

Text: Michal Slovák, Ing. Michaela Krajčíková 
Foto: Jablčnô