(Nielen) čučoriedky z Čučoriedkova 

Naším čučoriedkovo-čučoriedkovým poslaním je prinášať domáce, ručne zbierané čučoriedky, ktoré pestujeme ekologickým spôsobom (bez chémie). Práve preto sú také výborné, kvalitné a skutočne chutné. Nie nadarmo vedci prehlasujú čučoriedku chocholíkatú za plod 21. storočia.“

           

 

Spotrebitelia sa čoraz viac zaujímajú o to, čo konzumujú. V popredí je zdravý životný štýl, uprednostňovanie potravín bez obsahu chemických látok a rastúcemu záujmu zo strany Slovákov sa tešia aj slovenské výrobky. Práve produkty či výrobky spadajúce do týchto kategórií ponúka projekt Čučoriedkovo pod taktovkou mladej a cieľavedomej „Čučoriedkovej kráľovnej“ Barbory Figľušovej.

Za vznikom nápadu pestovať čučoriedky stoja rodičia Barbory Figľušovej, zakladateľky Čučoriedkova: „Rodičia hľadali druh ovocia, ktorému by vyhovovala pôda v našej lokalite a ktoré by dozrievalo postupne, čím by zabezpečilo dostatok čerstvého ovocia počas leta a skorej jesene.“

Okrem pestovania čučoriedok sa rodina venuje aj včelárstvu. „Prečo čučoriedky a med? Včelárstvu sa venoval môj starký. Práve on celú našu rodinu priviedol k láske ku včelám. Od jari sme pozorovali ako včielky poletujú z kvetu na kvet, opeľujú ovocné kríky, stromy...Aj ony prispeli k rozhodnutiu, že dnes kríky čučoriedok patria do našej záhradky :). Včielky blahodarne pôsobia na čučoriedky, tak ako na všetky rastliny, ktoré opeľujú. Naším čučoriedkam sa darí hlavne vďaka nim. Vsadili sme „ruka v ruke“ na kvalitné, zdravé ovocie a na kvalitu medu, zo zdravého prostredia, bez chémie a pesticídov. Počas sezóny sa venujeme aj spracúvaniu plodov (lekváre, zaváraniny, sirupy a likér),“ vysvetľuje prepojenie včelárstva a pestovania čučoriedok Barbora. Spotrebitelia by mali výrobky Čučoriedkova ochutnať práve pre kvalitu – sú dopestované s láskou a získavajú sa v zdravom prostredí, ktoré je vzdialené od zastavaných priemyselných miest.

Bežný konzument nerozlišuje medzi tým, akú čučoriedku konzumuje, odborníčka „ v odbore“ Barbora nám preto objasnila základné rozdiely medzi dvomi druhmi čučoriedok: „Čučoriedka chocholíkatá poskytuje podstatne vyššie a stabilnejšie úrody, má atraktívne, veľmi veľké a chutné plody, ktoré sú určené predovšetkým na konzum v čerstvom stave, zatiaľ čo plody čučoriedky obyčajnej (lesnej) sú určené len na spracovanie. Plody čučoriedky chocholíkatej sú asi štvornásobne väčšie ako plody čučoriedky lesnej. Čiastočne sa odlišujú aj chuťou. Ich dužina nefarbí, pretože je zelenkastá. Hodia sa nielen ako stolové ovocie, ale aj na mrazenie a na využitie v potravinárskom priemysle.“

Na slovenskom trhu zatiaľ nie je veľa pestovateľov čučoriedok, tí existujúci si preto vzájomne radia a pomáhajú. Prečo by mali ľudia zaradiť čučoriedky do svojho jedálnička? Barbora uviedla viacero benefitov na ľudské zdravie, ktoré konzumácia čučoriedok prináša:

• svojím najvyšším podielom antioxidantov ako kyselina elagová, ktorá má protirakovinové účinky je zaradená medzi jednotku medzi potravinami,
• má vysoký podiel vitamínu C, ochrana srdca pred infarktom, protizápalové účinky,
• obsahujú veľké množstvo vitamínov najmä skupiny B a minerálne látky (železo, fosfor, horčík, vápnik),
• plody kanadských čučoriedok sú zdrojom vitamínu A, B a C, ktorý posilňuje imunitu a pôsobí ako prevencia a liek proti nachladeniu a infekčným ochoreniam,
• podporujú zdravý rast detí a zlepšujú priebeh chorôb staroby,
• znižujú hladinu cholesterolu v krvi,
• upravujú peristaltiku čriev a pôsobia baktericídne na nežiaducu črevnú mikroflóru,
• pôsobia prečisťujúco a zlepšujú celkový metabolizmus organizmu,
• antokyaníny obsiahnuté v čučoriedkach sa podieľajú na obnove očnej sietnice, preto sa táto rastlina používa ako podporná liečba šeroslepoty,
• prispievajú k obmedzeniu zápalov už vzniknutých
• znižuje tiež riziko Alzaheimerovej a Parkinsonovej choroby.

A aké sú Barborine pláne s Čučoriedkovom v najbližšej dobe?

„Pripravujeme sa na dokončenie nášho nového čučoriedkového sadu, kde sme začiatkom jesene zasadili nové kríky. Čaká nás výstavba oplotenia a zabudovanie závlahového systému. Môj najbližší cieľ je, aby sme túto prácu do jari zvládli a od apríla sa mohli pripravovať na sezónu 2017. Čo sa týka produktov samozrejme, že prinesieme novinky. Jedna z noviniek budú menšie balenie čučoriedok pre tých, ktorí radi cestujú a do kabelky nezmestia veľké balenie (ako napr. aj ja :)) a hlavne pre tých, ktorí nás nepoznajú a chcú ochutnať. Keďže sa riadime heslom: „Náš zákazník, náš pán“, chceme aj naďalej prinášať ľudom nielen fantastické zdravé čučoriedky ale aj pozitívnu energiu, ktorú im odovzdávame pri osobnom doručení vitamínovej bomby. Nápadov máme veľa, všetky neprezradíme, aby naši čučoriedkoví fanúšikovia boli v očakávaní a príjemnom napätí.“

„Moja vízia do budúcna je, aby sa ľudia dostali ku kvalitným výrobkom priamo od výrobcu a aby si boli istí, čo a od koho kupujú. V dnešnej dobe je veľmi dôležité, aby sme dbali na kvalitu potravín, pretože to naše telo potrebuje. Už aj k nám na Slovensko prišiel online nákup domácich výrobkov, na trhu máme rôzne farmárske internetové obchody čomu sa veľmi teším, pretože podľa môjho názoru a taktiež mojej vlastnej skúsenosti, ľudia nemajú veľmi čas na študovanie a skúmanie tovaru, keď idú nakupovať do potravinových reťazcov, pričom na internete si viete krásne preštudovať čo daný produkt obsahuje, aké má vitamíny a ako bonus si viete prečítať aj nejaké zaujímavosti o farmárovi“.

 

Celý príbeh vzniku Čučoriedkova ako aj zásady pestovania čučoriedok si môžete prečítať TU

Text: Mgr. Barbora Figľušová, Ing. Michaela Krajčíková
Foto: Mgr. Barbora Figľušová