Chutné domáce džemy plné ovocia. A bez chémie!

Spoločnosť VOTABO s.r.o. vznikla v roku 2013. Pri jej zrode stáli traja kamaráti – názov VOTABO vznikol zo začiatočných písmen ich priezvisk. Aj napriek tomu, že prvotný zámer podnikania bol úplne odlišný ako súčasný koncept, dosiahli zakladatelia úspech a venujú sa produkcií kvalitných výrobkov. Činnosť spoločnosti VOTABO nám predstavil jeden zo zakladateľov Ing. Ladislav Takács.

Ochutnajte výrobky VOTABO a oddajte sa gurmánskemu zážitku sladkej fantázie

       

Od triedenia odpadu k vareniu džemov

„Naším prvotným cieľom bolo podnikať s odpadom - vypracovali sme projekt na dotriedenie komunálneho odpadu. Ako bývalý riaditeľ technických služieb som videl, čo všetko sa napriek triedeniu ocitne na skládke a bolo mi to ľúto. Náš projekt, žiaľ, neprešiel. Možno keby sme mali vplyvného krstného otca,“ hovorí tak trochu s ironickým úsmevom pán Takács. Približne v rovnakom období dostal v Maďarsku od známych lekvár z vína. Jednému zo súčasných spoločníkov dal ochutnať palacinky natreté týmto džemom a bolo rozhodnuté. „Spočiatku sme dovážali lekváre z vína s rôznymi príchuťami. Zistili sme však, že slovenskí spotrebitelia o tieto výrobky nejavili záujem, hľadali ovocné džemy. V Budapešti sme vyhľadali známeho šéfkuchára, ktorý varil rôzne džemy, kombinácie ovocia a zeleniny,“ objasňuje začiatok podnikania pán Takács. Keďže bol v tom čase zamestnancom inej firmy, venoval sa riadením dovozu a predaju dovážaných produktov len popri práci. Keď však spoločníci spozorovali záujem spotrebiteľov o pôvod produktov a uvedomili si, že na Slovensku rastie záujem o kvalitné domáce výrobky, rozhodli urobiť krok vpred. Dopyt po slovenských výrobkoch bol motivujúci, a preto začali uvažovať o výrobe vlastných produktov. „Do prenájmu sme si vzali bývalú závodnú kuchyňu v cukrovare v  Sládkovičove, kde boli vytvorené podmienky vyhovujúce pre hygienikov. Tu sme začali variť naše prvé džemy.“

Ovocie, ovocie a ešte raz ovocie

Džemy VOTABO sú varené podľa tradičných receptov z kvalitného ovocia a zeleniny. „Varíme ich v malých dávkach a vždy sa snažíme ich niečím ozvláštniť. Sú vyrábané bez konzervantovpridanej chémie, sú bez éčok. Konzervácia prebieha výlučne sterilizáciou,“ upresňuje Ladislav. Deklarované množstvo ovocia v džemoch je minimálne 80% obsahu. Čo to pre spotrebiteľa znamená? „Keď jahodový džem, tak skutočne jahodový. Obsahuje 80% jahôd a žiadne jablká, mrkvu či tekvicu...Niektorí výrobcovia používajú práve tieto suroviny na zahustenie. Džemy z našej produkcie obsahujú kryštálový cukor v malom množstve. Na 10 kg ovocia použijeme 2 kg cukru. Ja osobne nemám rád sladké džemy. Kto chce jesť sladké, ide do cukrárne,“ hovorí Ladislav so smiechom. V ponuke spoločnosti sa samozrejme nachádzajú aj výrobky bez obsahu cukru, ktorý je nahradený stéviou (jahodový, levanduľovo-jahodový, čerešňový s chia semienkami či rebarborovo-višňový džem).

Snaha vyhovieť stravovacím trendom

VOTABO má v súčasnosti v ponuke 38 druhov džemov a lekvárov, pričom ponuka je neustále rozširovaná podľa dopytu zákazníkov a najnovších stravovacích trendov. Ovocie používané pri výrobe pochádza z okolia Sládkovičova ako aj zo severného Slovenska. „Snažíme sa využívať v plnej miere sezónnosť, keď je cena ovocia pomerne nízka. Keď sú dopredané výrobky vyrobené v letných mesiacoch a je o niektoré druhy naďalej záujem, nahrádzame suroviny mrazeným ovocím, napríklad polené slivky, marhule, vykôstkované višne a podobne. Mne osobne najviac chutí jahodový džem s bazovými kvetmi. Vnúčatám zase džem z lesných plodov s vanilkovou príchuťou a tiež malinový džem s ružovou vodou. Výnimočný je napríklad aj lekvár z červeného vína so slivkami, ktorý môže obohatiť aj chuť guľášu z diviny prípadne ako príloha ku grilovanému syru.“

„Najväčším úspechom je, keď sa kupujúci vracajú a zaujímajú sa, kde si môžu naše výrobky zakúpiť“

        

Kde nájdete výrobky VOTABO?

Pán Takács predáva každý týždeň svoje výrobky v Bratislave v Starej tržnici. Okrem predaja dáva zákazníkom možnosť džemy ochutnať, so zákazníkmi sa vždy rád porozpráva a vysvetlí im proces výroby. Medzi najpredávanejšie produkty patrí levanduľovo-jahodový a rebarborovo-višňový džem, šípkový lekvár, cviklové čatní či paprikové nátierky. Veľmi obľúbené sú aj „netradičnejšie kombinácie“: ananásovo-kokosový džem, mango-maracuja, lesné plody s whiskey či sliva-višňa s čokoládou a rumom. Čo sa týka kamenných obchodov, VOTABO má odberateľov z Popradu, Starého Smokovca, Martina, Trenčína, Trnavy, Nitry a Bratislavy. Jedným zo stálych odberateľov je napríklad Grand Hotel River Park. Bez toho, aby pán Takács o tom vedel, sa jeho výrobky dokonca ocitli na výstave pri Želiezovciach. Vystavovaných bolo 5 džemov a 3 z nich boli ocenené. Ríbezľový dostal zlatú medailu, džem z lesných plodov striebornú a malinový džem získal zase bronzovú.

„Moje plány do budúcna? Rád by som získal veľa spokojných zákazníkov, ktorí budú hľadať moje výrobky.. A keď ich nenájdu vo svojej blízkosti, budú žiadať obchodníkov, aby ich do ponúkaného sortimentu zaradili“

Zaujímavé myšlienky od pána Takácsa pre slovenských spotrebiteľov

S ľútosťou môžeme skonštatovať, že zárobky na Slovensku sú neporovnateľne sú nižšie ako priemer v EÚ. Osobne si myslím, že práve tento fakt núti bežných ľudí nakupovať lacnejšie výrobky, často na úkor kvalitnejších domácich výrobkov. Pozeráme na cenu a nie na kvalitu.

Požiadavky aj na menších domácich producentov zo strany kontrolných orgánov(hygiena, veterinárna správa) sú veľmi prísne. Naša výroba preto musí byť kvalitná, nemôžeme si dovoliť riskovať, pokuty by boli pre nás likvidačné. Zákazníci sa slovenských výrobkov nemusia báť.

V obchodoch často vidíme podobné džemy či lekváre, na ktorých je veľkými písmenami napísané 100% či 98% ovocia. Keď si však človek prečíta etiketu, zistí, že jahodový džem obsahuje 50% jahôd a zvyšok tvorí zahustená jablková šťava, fruktózový sirup a podobne. Slováci, čítajme čo jeme!

Text: Ing. Ladislav Takács, Ing. Michaela Krajčíková 
Foto: Ing. Ladislav Takács 

Mohlo by Vás zaujímať: 

Domáci vývar

Ertlovské perníčky

Med Apis Original