Kváskovanie ako životný štýl?

„Tejto tématike sa nevenujem profesionálne, využívam vedomosti v stravovaní pre seba, manžela a naše tri deti. V poslednej dobre sa snažím ako foodbloger ľudí presvedčiť, že kvalita je nad kvantitu. Ku kváskovaniu som sa dostala vďaka zdravotným problémom. Postupne som sa oslobodila od pekární a všetky pekárenské výrobky pripravujem doma v klasickej elektrickej rúre aj popri zamestnaní, domácnosti, rozvíjaniu vzťahu s manželom a výchove detí," hovorí Naty. 

Pôvodne vyštudovaná pani učiteľka. Počas štúdia sa u nej vplyvom zlého životného štýlu plného stresu začali prejavovať veľké problémy s pankreasom. Chcela pochopiť ako telo funguje, ako záleží na strave a čo dokáže urobiť s ľudským zdravím. Stal sa z nej výživový poradca, športový dietológ a nadšenec kváskovania. O svojom živote a záľube v kváskovaní nám porozprávala Naty Žúreková Štefková.

Ako ste sa dostali k príprave receptov kváskovaním?

Asi zvedavosťou a chuťou vyskúšať niečo iné, nové, než som našla na internete.

V čom sa odlišujú výrobky pripravené kváskovaním od klasického pečiva či koláčov, ktoré poznáme?

Rozdiel je vo využiteľnosti všetkého, čo nám obilie ponúka a v jeho stráviteľnosti. Kvasnice sú kvasinky jedného druhu baktérie. Ich úlohou je prekypriť cesto. Zvládnu to 10-krát rýchlejšie ako kvások. Lenže potom to ide na úkor kvality nutričnej hodnoty výrobku pre náš organizmus. Kvások je živý organizmus niekoľkých stoviek až miliónov baktérií (asi 40-ich druhov). Svojou prácou kvások nielen prekyprí cesto, ale ho prirodzene zakonzervuje, rozloží zložité štruktúry lepku na jednoduchšie, čo našim črevám neublíži, pomáha uložiť dôležité minerály do tela z celozrnných múk, odkyslí organizmus, posilní imunitu, zlepší stav pleti a ekzémov, odstráni pocit nafúknutia, s čím súvisí aj pravidelné vyprázdňovanie a, v neposlednom rade, ak zapriahneme do prípravy aj rodinu, zlepší vzťahy:)

Recepty si vytvárate sama alebo postupujete podľa už existujúcich receptov a upravujete si ich podľa seba? 

Recepty si robím sama podľa svojej chute a dopyte rodiny. Samozrejme, mám nejaké recepty ešte zo začiatkov kváskovania, na ktorých si vždy pochutím a ku ktorým sa rada vraciam:)

Ako je to so surovinami, ktoré používate. Preferujete lokálne suroviny, záleží Vám na kvalite alebo je prvoradá cena?

Pre mňa je kvalita prvoradá. O surovine sa snažím dozvedieť čo najviac. Ak je aj slovenského pôvodu, som maximálne spokojná:)

Možno Vami vytvorené recepty označiť za „zdravé“?

Áno, moje recepty sú založené na idei: neexistuje zlá surovina, iba zlá úprava. Moja kuchyňa je zmesou návratu k starým tradíciám a talianskej kuchyne. Umelé éčka neuznávam, za konzervanty považujem soľ, cukor a ocot. Ako dochucovadlá používam bylinky, ktoré som si spolu s deťmi zasadila v našej bylinkovej záhradke.

Pripravujete aj kurzy kváskovania. Ako takýto kurz prebieha?

Organizujem viacero typov kurzov. Na kurze „kváskovania“ učím základy kváskovania. Preberáme veľa teóriu, aby bolo všetko jasne pochopené a ujednotené. Spoločne si všetci pečieme chlieb, na ktorom si aj všetko ukazujeme. Pri degustácii sa môže každý presvedčiť, že kváskový chlieb je ten ozajstný:) Na kurze „rožkovania“ a „pečenia chlebíka“ si každý pripravuje svoje rožky, resp. chlieb. Ide skôr o praktické precvičenie zručností, vychytanie chýb a ujasnení si ešte nepochopeného. Kladie sa na individualitu. „Online“ kurzy sú určené pre ľudí, ktorí sú ďaleko odo mňa a kváskovať sa aj tak chcú naučiť. Vtedy prebieha kurz cez maily.

Pred pár dňami ste vydali knihu Kváskovanie - Recepty z kvásku. Predstavte nám túto zaujímavú knihu, aké recepty obsahuje?

Výnimočná kniha Kváskovanie obsahuje 65 receptov v lepkovej aj bezlepkovej forme, upečených, navarených alebo usmažených pomocou kvásku. Na 347 stranách nájdu čitatelia návod ako kvások založiť, ako sa oň starať, históriu kvásku, tipy a triky ako s kváskovým cestom pracovať, či návrhy na časové rozloženie prípravy chlebíka. Zaradené sú v nej aj zaujímavosti o kvásku či vtipné komentáre.

Mnohé ženy považujú pečenie s kváskom za náročné, nie vždy sa kvások podarí tak, ako sa má. Čo by ste odporučili žienkam, ktoré sa toho obávajú (ako by ste ich presvedčili), aby skúsili kváskovanie?

Všeobecne platí predstava, že kváskovanie je náročné na zručnosti a najmä na čas. Je to len strašiak. Aj keď cesto kvasí 10-krát pomalšie ako to kvasnicové, nestojíme pri ňom celú tú dobu. Kváskovať sa dá aj popri práci a rodine. Rozhodnutie- chcem kváskovať- je o prioritách a uvedomení si, že naše zdravie a zdravie našej rodiny máme v rukách len my. Kváskovanie je láska, ktorá sa postupne rozvíja a silnie. Kto skúsil, dal mi za pravdu:)

Ktorý recept je Váš najobľúbenejší – určite by ho spotrebitelia mali vyskúšať pripraviť?

Fú, to je ťažká otázka :) Všetko kváskové je úžasné. Pre mňa boli najväčším šokom a zároveň utvrdením sa, že chcem už len kváskovať, rožky. Po prvom zahryznutí som pochopila, že som celý život jedla „nafúknuté nič“. Koláče tiež milujem. Konečne si pochutnávam na koláči s ovocím bez toho, aby ma pálila záha.

Aké sú Vaše ciele v najbližšom období?

V najbližšej dobe plánujem knihu vydať aj v tlačenej forme, chcela by som zorganizovať čo najviac kurzov a zapaľovať v ľuďoch vášeň pre kvások, pretože kváskovať sa oplatí!

 

Za milý rozhovor a zaujímavé odpovede na otázky ďakujeme Naty Žúrekovej Štefkovej, autorke knihy Kváskovanie-recepty z kvásku, foodblogerke, výživovej poradkyni a športovej dietologičke. Prajeme jej veľa nápadov pri tvorbe nových receptov a rozšírujúci sa počet priaznivcov kváskovania.  

Text: Naty Žúreková Štefková, Ing. Michaela Krajčíková 
Foto: archív Naty Žúreková Štefková 

Mohlo by Vás zaujímať:

Najväčšie slovenské kníhkupectvo Martinus

Bezlepkové výrobky Happylife

V ponuke aj slovenské výrobky