Prémiový slovenský alkoholický nápoj dobíja zahraničné trhy

Spoločnosť Taste Evolution vznikla v roku 2013. Jej zakladateľom je Slovák s taliansko-francúzskymi koreňmi Joseph Benji Benian, ktorý je na slovenskej gastro scéne známy ako zakladateľ niekoľkých barových a reštauračných konceptov (Lemon Tree, The Rum Club, Savage Garden a mnohých ďalších). Taste Evolution sa zaoberá manufaktúrnou výrobou a predajom prémiových a naturálnych nápojov. Viac o úspešnej značke nám porozprávala Brand Representative spoločnosti Monika Kováčiková.

       

Na našom trhu majú alkoholické nápoje široké zastúpenie, ponuka je naozaj rôznorodá. Prečo ste sa rozhodli práve pre výrobu prémiového alkoholického nápoja?

J.B. Benian už dlhší čas nosil v hlave myšlienku vytvoriť súčasný moderný produkt s odkazom najlepších domácich tradícií, preto vznikla spoločnosť Taste Evolution, ktorej prvým úspešným projektom je Bentianna.

Príbeh Bentianny sa začal písať ešte v dávnych dobách, za vysokými múrmi kláštora v Tatrách. Benediktínski mnísi tu v duchu hesla Ora et labora (Modli sa a pracuj) budovali svoj vzťah k Bohu a k prírode. V okolí kláštora zbierali a pestovali bylinky a vyrábali z nich produkty, ktoré pomáhali liečiť rôzne neduhy. Objavili aj zdravý elixír, ktorého základnou zložkou bol horec. Ten upevňoval imunitu ľudského organizmu a údajne tiež zaručoval dlhovekosť. Kým sa pôvodný recept znovu objavil, prešlo šesť dlhých storočí. Dotvorený a doladený do súčasnej podoby a prispôsobený našim chutiam účinne spája múdrosť prírody a najmodernejšie poznatky z mixológie a drinkológie.

Pomenovanie Bentianna vyjadruje úctu k dvom základným esenciám tohto nápoja. Počiatočné “ben“ je poctou benediktínskym mníchom a “tianna“ pripája dedičstvo prírody – vzácnu bylinu Gentiana Lutea, presnejšie výťažok z jej liečivého koreňa.

Horec sa stará nie len o priaznivé účinky pre zdravie, ale aj o nezameniteľnú chuť. Tmavý horský med vytvára delikátnosť a zamatovosť textúry nápoja. Ucítiť však môžete aj svieži dotyk materinej dúšky či echinaceu. Prehliadku herbára trinástich bylín korunuje proces dozrievania v dubových sudoch po tokajskom víne, ktorý dodáva nápoju nevšednú jedinečnosť. Alkohol, ktorý Bentianna obsahuje (13%), je výsledkom prirodzenej fermentácie horského medu a hrozna.

Bez dlhoročných skúseností, pokusov a omylov, vášne a citu pre vyvážené chute by zostal pôvodný nápoj zabudnutý. „Keď som sa stretol s predchodcom receptu Bentianny, veril som, že presne toto by mohlo niesť značku ´made in Slovakia´. Bylinný nápoj, ktorý si obľúbia naši ľudia, a zároveň ho môžeme hrdo ponúknuť aj svetu,“ prezradil Joseph Benji Benian, ktorý pre nás Bentiannu znovu objavil.

Ako by ste Bentiannu predstavili konzumentom, čím je výnimočná?

V krátkosti pre ľudí, ktorí ešte Bentiannu nemali možnosť spoznať, je to prémiový slovenský alkoholický nápoj s unikátnym zložením na báze tokajského vína, medu a byliniek s jemnou horko-sladkou chuťou. Vyskúšajte ju s ľadom a citrónom, takto chutí najlepšie :) Bentianna vyniká svojím unikátnym a prírodným zložením, ingrediencie majú priaznivé účinky na organizmus. Výnimočná chuť jej dovoľuje aj kombinovateľnosť s ďalšími produktmi, okrem toho, že vynikajúco chutí samotná, hodí sa aj do miešaných drinkov. Výnimočný je aj prémiový design, a teda Bentianna isto poteší ako darček.

Možno Bentiannu prirovnať k iným, možno podobným nápojom nachádzajúcim sa na našom trhu?

Priamu konkurenciu Bentianna nemá nielen na Slovensku, ale ani nikde inde vo svete, tým, že jej zloženie je veľmi unikátne. Okrem Slovenskej a Českej republiky vyvážame do viacerých krajín, ktoré neustále pribúdajú. V Rakúsku je už Bentianna stálicou v top viedenských baroch, vyvážame do UK, kde je Bentianna už v 2 michelinovských reštauráciách a najnovšie sme uzavreli zmluvu so Singapurom, Španielskom a Nemeckom.

Viete si Bentiannu predstaviť napríklad aj ako súčasť nejakého exkluzívneho produktu? Napríklad spoločnosť GentleJam vyrába kvalitné alkoholové džemy a omáčky...

Spoločnosť GentleJam a pani Hrabovskú osobne poznáme a jej džemy sú neskutočné, určite odporúčame:) Bentiannu si v tejto spojitosti vieme predstaviť úplne presne, keďže sa nachádza v jej produkte Pán Hruška, ktorý je vynikajúci. Na Facebooku chystáme v blízkej budúcnosti aj spoločnú súťaž, do ktorej sa naši fanúšikovia môžu zapojiť a vyhrať peknú cenu.

                                   

Čo sa týka zloženia Bentianny, nájdeme v nej aj suroviny od slovenských dodávateľov? V čom spočíva výrobný proces tohto nápoja?

Ako slovenský výrobca sa samozrejme snažíme podporovať slovenských dodávateľov ako včelárov a vinárov, s ktorými spolupracujeme pravidelne. Jedinou surovinou, ktorú dovážame je Horec žltý, ktorý má z asi 150 druhov horca tie najpriaznivejšie účinky a na Slovensku je chránený.

Výrobný proces môžeme rozdeliť do 3 krokov:
1. FERMENTÁCIA/kvasenie
Vďaka kombinácii vody, medu a kvasiniek začne fermentácia a vytvorí sa tak alkohol čisto prírodného pôvodu. Bentianna tak neobsahuje žiadny lieh ani dodatočne pridaný alkohol. Iba ten, ktorý nám poskytla sama príroda.
2. MIEŠANIE a SNÚBENIE
Spájanie jednotlivých prírodných zložiek. Až vtedy vytvoria tú nezameniteľnú harmóniu chutí.
3. ZRENIE V SUDOCH
Následne Bentianna dozrieva od 6 do 12 mesiacov v barikových sudoch po víne.          

Okrem Bentianny máte v ponuke aj ďalšie prémiové nápoje. Mohli by ste nám ich bližšie predstaviť?

V budúcnosti plánujeme mať „Magickú sedmičku“ produktov. Logo našej firmy má tvar septagonu, ktorý má 7 cípov, pretože na trh plánujeme priniesť práve 7 unikátnych produktov, z ktorých vlajkovou loďou je Bentianna. Neustále pracujeme na nových nápadoch, pričom pri každom produkte je pre nás veľmi dôležité, aby bol naturálny a výnimočný.

                                                              

Momentálne máme novinku – naturálne prémiové sirupy J‘n‘B Brothers. Receptúry týchto jedinečných sirupov osobne vytvorili a ich kvalitu garantujú Joseph Benjamin Benian a jeho brat, Franky Branislav Benian.

- Joseph‘s je sirup s chuťou zmyselnosti prírody. Bylinkovo-medová chuť prináša delikátny zážitok. 9 druhov bylín, včelí med a ibištek tvorí lahodnú harmóniu chuti.

- Sirup Franky’s je závanom exotiky, pripomenutím dôb dymových chutí a štipľavých pokušení. Vyvážená chuť rôznych druhov korenín, klinčekov, vanilky, tonka fazuliek a zázvoru.

Okrem týchto produktov máme ešte  Topoľčiansku medovinu, na ktorej je unikátne to, že obsahuje vzácny propolis. Je to včelí tmel, ktorý získavame z medových plástov a pôsobí ako prírodné liečivo s priaznivými účinkami na ľudský organizmus. Vďaka kombinácii propolisu a dlhodobého zrenia medoviny v barikových sudoch nadobúda tmavú gaštanovo hnedú farbu.

Aké sú ciele Vašej spoločnosti, čo by ste chceli dosiahnuť?

Cieľom Taste Evolution je prinášať nové chute, novú kulinársku kultúru a spestrenie gastronomickej sféry. Firma stavia na slovensko-európskej tradícii, dedičstve a hodnotách a u produktov kladie dôraz na vysoký podiel prírodných surovín. Na slovenskom trhu sme sa rýchlo etablovali a momentálne sa snažíme reprezentovať Slovensko v zahraničí a postupne uzatvárame partnerstvá v nových krajinách. Momentálne sústredíme všetky sily na export do zahraničia, kde má Bentianna veľký úspech. Pripravujeme partnerstvo s viacerými krajinami ako napr. Grécko, Čína, Kórea a mierime ešte ďalej. Bentianna má potenciál a ambíciu, aby sa stala globálnou značkou. Postupne pracujeme na dosiahnutí tohto cieľa.

Bentianna získala striebornú medailu v svetovej súťaži. Čo pre Vás zisk tohto ocenenia znamenal?

Okrem striebornej medaily v Berlíne už Bentianna získala aj ďalšie 2 ceny v New Yorku :)
Striebornú medailu získala na medzinárodnej súťaži Berlin International Spirits Competition. Po úspechu v tejto súťaži sme sa rozhodli zúčastniť aj ďalšej súťaže –The New York International Spirits Competition. Tu Bentianna zaujala porotu spomedzi takmer 600 alkoholických nápojov z celého sveta natoľko, že okrem bronzu získala aj špeciálne individuálne ocenenie „Slovakia Liqueur of the Year“. Toto ocenenie predstavuje spôsob ako zvýrazniť to najlepšie z najlepšieho z tohtoročnej súťaže, na čo sme nesmierne pyšní. Je to úžasná správa pre Bentiannu ako aj ďalšie potvrdenie slovenskej kvalityObe súťaže majú spoločné to, že všetky produkty sú hodnotené na základe slepej ochutnávky. Porota sa skladá len z profesionálnych importérov, distribútorov a nákupcov tých najlepších obchodov s alkoholom, reštaurácií a hotelov, a teda ich názor je smerodajný na danom trhu. Sme veľmi hrdí, že sa fľašu Bentianny budú zdobiť spolu už 4 medaily. Tú prvú – titul Objav roka sme získali na slovenskej súťaži Slovak Bar Awards. 

Text: Monika Kováčiková, Ing. Michaela Krajčíková
Foto:Taste Evolution - uverejnené so schválením Moniky Kováčikovej

Mohlo by Vás zaujímať: 

Aj tu kúpite Bentiannu

Alkoholové džemy Gentle Jam

Ovocné a zeleninové šťavy GoGusto